Reacția Ministrului Educației la acuzațiile de plagiat în cazul lui Kovesi

Reacția Ministrului Educației la acuzațiile de plagiat în cazul lui Kovesi
Publicat: 29/09/2016, 16:30
Actualizat: 11/10/2016, 11:32
„CNATDCU nu se poate autosesiza. Potrivit regulamentului actual al CNATDCU, nu există procedura autosesizării. Când a fost formulat noul regulament, care a intrat în vigoare odată cu noul CNATDCU, și asta a fost înainte ca eu să preiau mandatul de ministru al Educației, în timpul mandatului domnului Curaj, a fost scoasă procedura autosesizării pornind de la ideea că acea structură care urmează să evalueze teza nu poate să se și autosesizeze și să aibă o idee formată, preconcepută, în legătură cu posibilul plagiat. S-a considerat că așa este mai obiectivă instituția. Orice persoană poate sesiza CNATDCU”, a spus ministrul Educației la Digi 24.
Mircea Dumitru a explicat și că nici în cazurile Ponta, Oprea sau Tobă Consiliul nu s-a autosesizat, pentru că a existat întotdeauna o a treia parte care a depus solicitarea. Pentru fostul premier Victor Ponta Universitatea din București a cerul analizarea tezei de doctorat, dar și pentru ceilalți doi demnitari a existat o seiszare în baza căreia s-a demarat întreaga procedură.
„Dacă persoana care face autodenunțul depune și o sesizare aducând niște argumente privind presupusul plagiat atunci CNATDCU poate analiza. Dacă depune o cerere va putea să și verifice dacă ne este sau nu ne este frică”, a adăugat ministrul Educației.
Dumitru a precizat că faptul că există o dezbatere pe tema plagiatelor în spațiul public este un semn că interesul oamenilor pentru această problemă e din ce în ce mai mare, dar a subliniat fenomenul este, probabil, mult mai mare decât își imaginează toată lumea: „Cred că faptul că acum există o discuție publică despre plagiat față de anul 2012 arată că există un interes național față de această problemă. Sunt oameni care nu au încredere în capacitatea noastră de a gestiona acest fenomen și care cred că este mai mare decât credem noi. Și e posibil să aibă dreptate. Sperăm ca prin regulile impuse acum acest fenomen să scadă”, a arătat ministrul Educației.
Una dintre soluții ar fi și o evaluare a școlilor doctorale, spune acesta, o analiză statistică a tezelor de doctorat care au fost susținute în ultimii 20 de ani, pentru a vedea care este situația reală în această privință. Chiar dacă ele ar fi trebuie evaluate deja până în luna august, acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care acum nu își pot relua activitatea normală și este nevoie de un ordin de ministru care să le autorizeze provizoriu.
„Cred că trebuie făcute o evaluare a Școlilor Doctorale și o evaluare statistică a tezelor de doctorat susținute în ultimii 20 de ani ca să vedem care este situația. Potrivit legii ar fi trebuit ca Școlile Doctorale să fie deja evaluate până în luna august a acestui an. Nici Ministerul Educației și nici celelalte organisme care erau implicate în acest proces nu și-au făcut temele astfel că acum Școlile Doctorale nu au dreptul să își desfășoare activitatea. Astfel vom da un ordin de ministru, o autorizație provizorie, prin care vom autoriza Școlile Doctorale până în vara anului 2017. În acest interval trebuie terminată evaluarea”, a mai declarat ministrul.
Sebastian Ghiță a făcut marți un autodenunț la Parchetul General în care susținea că el, alături de alți demnitari, au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. În replică la afirmațiile deputatului, Laura Codruța Kovesi a transmis că nu a plagiat și că declarațiile deputatului au făcut în trecut obiectul unor verificări ale CSM, privind afectarea independenței justiției.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Țările unde se aplică cele mai multe pedepse capitale. Numărul execuţiilor în lume a ajuns...
După ce s-a “curățat” la Floreasca și Obregia, Adrian Mititelu Jr. și-a reluat păcatele… Paranghelie...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
"Hai sus, măi frumosule". Ce a pățit un șofer care a chemat un urs să...
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are...
Nick Rădoi, de NERECUNOSCUT după ce a scăpat de cancer. A slăbit 40 de kg:...
Turist american, şocat de ce a văzut în Timişoara. "Nu fură nimeni mesele de afară?! Cred că...
Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii...
Anunțul venit de la MAE despre Patrizia și Bianca, tinerele înecate în râul Natisone, din...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Este cafeaua considerată drog de Poliție? Substanțe care te lasă fără permis!
Ungurii au descoperit petrol lângă Budapesta. Anunţul companiei MOL
Soarele DEZLĂNȚUIT! 2 erupții colosale au avut loc în mai puțin de 12 ore
Este interzis în toată România! Legea peste care nu poți trece. Poliția te prinde imediat
Trei zodii care vor avea parte de surprize plăcute în această săptămână. Soarele răsare pe...
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Bunica Gherghina, cocoțată în cireș! Cum a reacționat nepoata sa când a văzut-o pe femeia...
Gestul emoționant făcut de Vlad Gherman după nunta cu Oana Moșneagu
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Bebelușii expuși la două limbi în uter aud vorbirea diferit după naștere
×